Mittwoch, 4. Februar 2009

ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI

ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI
(Bir iktisatcı gözüyle)

Ordu Türkiye haritasının doksanın da yer almış, en avantajlı özelliği önemli geçit yolları üzerinde bulunmasıdır, kara ve deniz ulaşımından imkânları bu güne kadar ekonomisine kazandıramamıştır.

Ordu”nun deniz kıyıları uzun olmakla birlikte bunlardan tarım ve sanayi yönünden istifade imkânları sınırlı kalmıştır.

Deniz ürünleri yönünden Karadeniz büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte teşkilatsızlık, kredi yokluğu, bilgisizlik gibi nedenlerle bu kesimden yeterince yararlanamıyoruz. Bölgemizde kapalı ekonomi düzeyinde tarımsal üretim kabuğunu kırıp mikro ekonomiden makro üretim seviyesine dönüşebilir mi? Bölgemizde emek yoğun olarak yapılan tarımsal üretimin makine gücü ile rekabet sansı olabilir mi? Son zamanlarda organik tarım gıda sektöründe Pazar payını hızla artırıyor olması kapalı ekonomiden makro ekonomik üretime geçebilir miyiz?

Yüze yakın balık çeşidinden 6–7 balık çeşidi türüne düştük. İç sularımızda, su ürünleri üretimi için, geniş bir potansiyel olduğu yapılan çalışmalardan ortaya çıkmıştır,

Arazinin engebeli oluşu, tarım bakımından verimsiz arazinin çoğalmasına sebep olmaktadır,

Ordu’da çiftçi traktörle tarlaya giremiyor. Traktörle tarım yapma imkânı % 5,7 dir. Gerçek usulde bir adet bile vergi mükellefi yoktur. Tarım dolaysıyla köyle şehri ayıran derin farklar sanayileşme ilerledikçe azalmakta, ekonomiyi ikiye ayıran düalite yok olmaktadır. Ordu iktisaden geliştikçe ve sanayileştikçe, buna bağlı olarak, tarım kesimi de değişmektedir. ORDU BUNU BAŞARAMADI!

İktisadi gelişme sonunda tarımda çalışan nüfus oranı düşmekle beraber, en ileri şehirlerde bile bu kesimin nüfus sayısı büyük rakamlara ulaşmaktadır, Ordu’da tarımdaki gizli işsizlik

Ve tarım ürünlerindeki fiyat istikrarsızlığı, mevcut ekilebilir tarım arazilerinin ekonomik olmaması nedeni ile her geçen gün atıl kalmaktadır. Sanayi kesimindeki işsizlik, genç nüfusun göç hızını artırdı. Karadeniz bölgesi başta Ordu olmak üzere dışarı ya göç verme oranında TÜRKİYE birinciliğine yükseldi.

Ordu tarım sektörünün Türkiye ekonomisi bakımından önemini gösteren ikinci kriter milli gelir içindeki oranıdır. Tarımsal gelir, Ordu’nun fındık ihracatı iki milyar dolar ile tarım ürünleri ihracat kaleminin ilk sırasına oturur.

Türkiye’nin ihracat yapan ilk 500 firması arasına giren 6 firmanın 5 adedi fındık ihracatındandır. Bu gerçek ortada iken maalesef son bir iki yılda fındık üzerinde oynanan oyunlar, fındık üreticisini çok zor bir durumda yakalamıştır,

ORDU tarım sektöründe verimi artırmak için daha fazla sermaye kullanan teknolojileri seçmek zorundadır, Modern tarım usullerini geliştirmek ve ENTANSİF tarım metodunun uygulanması sanayileşme ile beraber yürürse bir sonuca ulaşılır. Sanayileşme emeğin hammadde ile kaynaşmasını mümkün kılarak milli serveti artırır. Ordu’da arazi şartları maalesef ENTANSİF tarımına el vermiyor. FINDIK ÜRÜNÜNE ALTARNATİF Mİ?

Fındık Karadeniz bölgesine “Allahın, doğanın”bir lütfü dur. Ordu”da fındık mahsulünün yegâne ve tek alternatifi yine fındıktır. Fındık ürününün yerine alternatif ürün öneren Karadeniz bölgesine ihanet eder. Buna” arazi yapısı ve doğa”izin vermez. Alternatif ürün emek yoğun mu olacak? Tarlaya traktör girmiyorsa tarım sektörünün kendini amorti etme sansı bile yoktur. Son zamanlarda kivi Ordu tarımına uyum sağlamıştır. Soğuk hava deposu ve Pazar sorunu çözülmediğinden teknik bilgi ve donanım eksikliği yüzünden üreticiler çözüm arayışındalar.

Bu sektör ile , meyve suyu firmaları bir araya gelerek, fason üretim mi, meyve suyu fabrikalarına hammadde mi sağlanacak bir çözüme kavuşmalı.

ORDU SANAYİSİ;

Sanayinin temel taşları; Sermaye_müteşebbis.-Hammadde-Ulaşım-Enerji, konularına girmeden sanayi kollarını bir sıralayalım:

İMALAT SANAYİİ

1-Tüketim malları sanayi 2-Ara malı Üreten Sanayiler 3-Yatırım malı üreten sanayiler

Bu üç sanayi kollarının toplam 28 sanayi kolu olmasına rağmen bölgemiz de bu iki sektör de hammadde ve verim düşüklüğü yüzünden kapanmıştır. Ordu sanayicisi sanayiciliğe yeniden başlayacaktır







. ORDU DA SANAYİLEŞMEYİ GÜÇLEŞTİREN FAKTÖRLER:







1-SERMAYE YETERSİZLİĞİ



2-UZUN VADELİ KREDİVEREN MÜESSESELERİN YETERSİZLİĞİ



3-ALT YAPI NOKSANLIĞI



4-BÜROKRASİ ve MEVZUAT



5-İŞ VERİMİ DÜŞÜKLÜĞÜ.



6-HAMMADDE SIKINTISI







ORDU SANAYİLEŞMEYE NEREDEN BAŞLAYACAKTIR:







Çağımızın gelişmiş ülkeleri, önce hafif sanayi, diğer adı ile tüketim mallar sanayilerini kurarak kalkınmaya yönelmişlerdir. Bu tür sanayiler, az sermayeye ihtiyaç gösterdiği gibi, hammaddesini bölgeden ve yurt içinde tedarik ettiği ve ileri bir teknolojiyi gerektirmediği için ordu’nun ekonomik şartlarına uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda için, az gelişmiş bölge ekonomilerine uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda ve giyim sanayileri gibi hafif endüstri mallarına olan talebi yeterli seviyeye çıkarır.



Bölgemiz sanayine hammadde teşkil edecek sektörden var olan hammadde kaynaklarından başlanmalıdır.







SERMAYE YETERSİZLİĞİ NASIL AŞILIR:











Burada güven eksikliği var.Geçmiş dönemde halkın küçük yatımları , halka dönmedi.Küçük iştirakçiler hala küskün.!GÜVENSİZLİĞİN BAŞLADIĞI YERDE DOSLUKLAR YOK OLUR! Ordu halkının bankalarda çok korkunç birikimi var. Güven ve onlara yönetime katılma hakları verilirse SERMAYE SORUNU ÇÖZÜLÜR.







Enerji açığı tüm dünya ekonomisinin sorunudur.



1-Nehirlerimiz üzerine hidro elektrik santralleri kurulmalı.



2-AB ülkelerinde çevreye zarar vermediği için üretim aşaması hızla yayılan rüzgâr santralarının yapımının engellenmesi çok düşündürücüdür.



Avrupa elektrik enerjisinin yaklaşık % 3 ünü rüzgâr gücü ile karşılıyor. AB’ nin hedefi 2030 ‘da bu oranı % 22’ ye çıkarmak.



RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTİRİK ÜRETEN FİRMALARA ÖZEL VE UZUN VADE KOLAYLIKLAR MUTLAKA SAĞLANMALI!







YABANCI YATIRIMCI ORDU’YA gelmeli.







Yabancı sermayeyi ordu’ya getirmek için vergi kanunlarında değişlik ve yabancı yatırımcıya farklı kolaylıklar ve muafiyetler getirilmesi lazım. Nehirler üzerine hidro elektrik santralleri kurmamız lazım. Teknik ve sermaye yabancı yatırımcı da hammadde yer ve iş gücü bizde. Elimizi taşın altına sokmalıyız! Henüz geç kalmadık.







TEŞVİK YASASI ORDU EKONOMİSİNE NE KAZANDIRDI?







Özel teşviklerle Ordu’da kişi başına geçen yıllar milli geliri 1400 Dolar olarak yakalayabildik. Ordu için teşvik yasası yeniden gözden Geçirilmeli. Bu bölgenin hammaddesini, ürününü mamul madde haline getirip ekonomiye kazandıran yatırımcıya özel teşvik yasası getirilmeli. Vergi muafiyeti en az 10 yıl olmalı.







TURİZİMDE ORDU’ nun ŞANSI:







Turizm sektörü diğer sektörlere olan uyarıcı etkisi ile, diğer sektörleri ateşleyen viakra, doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye olan önemli katkısının yanında, turizm yatırımları normal koşullarda geri dönüşümü uzun yıllar alan, sermaye hasıla oranı yüksek DUDAKTAN ÇIKAN söze son derece duyarlı ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Girişimciler için riskli bir yatırımdır. Önemli ölçüde devlet desteğine ihtiyacı vardır.



Turizm bakanlığı tarafından yapılan tespitlerde Türkiye sahillerinde en güzel ve çekici sahil kenti olarak ORDU birinci, Ünye sahil olarak birinci. Ordu Karadeniz Sahil Yoluna direnerek deniz kıyılarını bozdurmayan TEK İL dillerde efsane oldu.



Ordu turizmi dendiğinde aklımıza: A-Yeşilin her çeşit tonu. B-Deniz, C- Kum. D-Doğa.







Bu doğal turizm arzı hala Allahın bir lütfü olarak kaderine terk edilmiş durumda. Turist gelsin… Gelsin fakat nereye nasıl gelsin? Hala alt yapı, konaklama, kalifiye eleman ve Turizm için çekim merkezleri oluşturamadık. Son zamanlarda Ordu İl Kültür Turizm Müdürlüğünün gayret ve çalışmaları Turizm sektörüne yatırım yapanlara ışık tutmaktadır. Ordu Kıyı sahilleri halka kapalı. Halk deniz sahiline inemiyorsa turizm tesislerinde doluluk oranını yakalayamazsınız. Unutmayın ki İç turizm gelişmeden, dışardan yeni yatırımcı gelmez. TURİZM: Gelişme, bir kültür panoraması, bir hoşgörü oluşumudur. (kendimizi bu oluşumun neresine koyuyoruz?) TURİZM! TURİZM! DİYORUZ. SORUYORUM: HANİ BİR TANE SUNİ TURİZM ARZI?





A-Yaylalara bir adet çekim merkezi mi yaptık turist için?



B- Deniz kenarına mı?



C-Kent yakınlarına mı?



Nerede SU PARKLARI? Turizm tesislerinde animasyonlar?



Turiste Robinson Kruzo hayatı mı yaşatacaksınız?Turist kendisiyle barışık ve kendi kültür ve alışkanlıklarını gittiği yerde olanaklar imkanında yaşamak ister.Sevgisini paylaşmak ister(Sosyal yaşamı ) bu hususta bölge olarak hoşgörü alışkanlığınız nereye kadar?Bölgemizde 50 turist kafilesinin kalabileceği Yayla kültürü ve Yayla evleri var mı? Son zamanlarda turistik otellerimiz parmak ısırtırcasına har kulede yatırımlar tek sorun doluluk oranı



—Yürürken elektrikler yanacak. Elini uzattığın zaman havlu duvarda, dokunduğunda sıcak-soğuk su emrin de. Düğmeye basıyorsun Dünyaya açılan pencere İnternet emrinde. Yok diye bir şeyin olmadığı ortamdan turist getirmişsiniz. Bu olanaklardan turisti mahrum ederseniz turizm gelirlerinizden alacağınız paydan yakınmaya hakkınız var mı?



Deniz kumsallarında, alt yapı tesisleri yok! Eksik!



Yayla turizmi, sansa doğanın insafına bırakılmış!



Deniz-Doğa-Yayla ve Turizm çekim tesislerinde üç yüz-beş yüz turiste hizmet vereceğiniz her türlü donanıma sahip hizmet arzınız var ise turizm pastasından pay almanız mümkündür.Ordu’dan ayrılan turistlerin dedikleri tek cümle:SİZLER BU GÜZELLİKLERE LAYIK DEĞİLSİNİZ!Kalkınma-gelişme beyinde başlar kafa yapısında hoşgörüde bir gelişme olmadan turizmde gelişme sağlanamaz!



Devlet planlama Teşkilatının tespit ettiği bir raporda: Ordu da birlikte iş yapma alışkanlığı gelişmediği gibi, ferdi hareketler ön plana çıkıyor. Tespiti düşündürücüdür.



Buradan yurt içi ve yurt dışındaki gurbetçi Ordu’lulara çağrıda bulunuyorum. Dünyanın en güzel ülkesi Türkiye, Türkiye’nin en güzel yeri ORDU Memleketinize sahip çıkın ?









ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI







(Bir iktisatcı gözüyle)







Ordu Türkiye haritasının doksanın da yer almış, en avantajlı özelliği önemli geçit yolları üzerinde bulunmasıdır, kara ve deniz ulaşımından imkânları bu güne kadar ekonomisine kazandıramamıştır.



Ordu”nun deniz kıyıları uzun olmakla birlikte bunlardan tarım ve sanayi yönünden istifade imkânları sınırlı kalmıştır.



Deniz ürünleri yönünden Karadeniz büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte teşkilatsızlık, kredi yokluğu, bilgisizlik gibi nedenlerle bu kesimden yeterince yararlanamıyoruz. Bölgemizde kapalı ekonomi düzeyinde tarımsal üretim kabuğunu kırıp mikro ekonomiden makro üretim seviyesine dönüşebilir mi? Bölgemizde emek yoğun olarak yapılan tarımsal üretimin makine gücü ile rekabet sansı olabilir mi? Son zamanlarda organik tarım gıda sektöründe Pazar payını hızla artırıyor olması kapalı ekonomiden makro ekonomik üretime geçebilir miyiz?



Yüze yakın balık çeşidinden 6–7 balık çeşidi türüne düştük. İç sularımızda, su ürünleri üretimi için, geniş bir potansiyel olduğu yapılan çalışmalardan ortaya çıkmıştır,



Arazinin engebeli oluşu, tarım bakımından verimsiz arazinin çoğalmasına sebep olmaktadır,



Ordu’da çiftçi traktörle tarlaya giremiyor. Traktörle tarım yapma imkânı % 5,7 dir. Gerçek usulde bir adet bile vergi mükellefi yoktur. Tarım dolaysıyla köyle şehri ayıran derin farklar sanayileşme ilerledikçe azalmakta, ekonomiyi ikiye ayıran düalite yok olmaktadır. Ordu iktisaden geliştikçe ve sanayileştikçe, buna bağlı olarak, tarım kesimi de değişmektedir. ORDU BUNU BAŞARAMADI!



İktisadi gelişme sonunda tarımda çalışan nüfus oranı düşmekle beraber, en ileri şehirlerde bile bu kesimin nüfus sayısı büyük rakamlara ulaşmaktadır, Ordu’da tarımdaki gizli işsizlik



Ve tarım ürünlerindeki fiyat istikrarsızlığı, mevcut ekilebilir tarım arazilerinin ekonomik olmaması nedeni ile her geçen gün atıl kalmaktadır. Sanayi kesimindeki işsizlik, genç nüfusun göç hızını artırdı. Karadeniz bölgesi başta Ordu olmak üzere dışarı ya göç verme oranında TÜRKİYE birinciliğine yükseldi.



Ordu tarım sektörünün Türkiye ekonomisi bakımından önemini gösteren ikinci kriter milli gelir içindeki oranıdır. Tarımsal gelir, Ordu’nun fındık ihracatı iki milyar dolar ile tarım ürünleri ihracat kaleminin ilk sırasına oturur.





Türkiye’nin ihracat yapan ilk 500 firması arasına giren 6 firmanın 5 adedi fındık ihracatındandır. Bu gerçek ortada iken maalesef son bir iki yılda fındık üzerinde oynanan oyunlar, fındık üreticisini çok zor bir durumda yakalamıştır,



ORDU tarım sektöründe verimi artırmak için daha fazla sermaye kullanan teknolojileri seçmek zorundadır, Modern tarım usullerini geliştirmek ve ENTANSİF tarım metodunun uygulanması sanayileşme ile beraber yürürse bir sonuca ulaşılır. Sanayileşme emeğin hammadde ile kaynaşmasını mümkün kılarak milli serveti artırır. Ordu’da arazi şartları maalesef ENTANSİF tarımına el vermiyor. FINDIK ÜRÜNÜNE ALTARNATİF Mİ?



Fındık Karadeniz bölgesine “Allahın, doğanın”bir lütfü dur. Ordu”da fındık mahsulünün yegâne ve tek alternatifi yine fındıktır. Fındık ürününün yerine alternatif ürün öneren Karadeniz bölgesine ihanet eder. Buna” arazi yapısı ve doğa”izin vermez. Alternatif ürün emek yoğun mu olacak? Tarlaya traktör girmiyorsa tarım sektörünün kendini amorti etme sansı bile yoktur. Son zamanlarda kivi Ordu tarımına uyum sağlamıştır. Soğuk hava deposu ve Pazar sorunu çözülmediğinden teknik bilgi ve donanım eksikliği yüzünden üreticiler çözüm arayışındalar.



Bu sektör ile , meyve suyu firmaları bir araya gelerek, fason üretim mi, meyve suyu fabrikalarına hammadde mi sağlanacak bir çözüme kavuşmalı.



ORDU SANAYİSİ;



Sanayinin temel taşları; Sermaye_müteşebbis.-Hammadde-Ulaşım-Enerji, konularına girmeden sanayi kollarını bir sıralayalım:



İMALAT SANAYİİ







1-Tüketim malları sanayi 2-Ara malı Üreten Sanayiler 3-Yatırım malı üreten sanayiler



Bu üç sanayi kollarının toplam 28 sanayi kolu olmasına rağmen bölgemiz de bu iki sektör de hammadde ve verim düşüklüğü yüzünden kapanmıştır. Ordu sanayicisi sanayiciliğe yeniden başlayacaktır







. ORDU DA SANAYİLEŞMEYİ GÜÇLEŞTİREN FAKTÖRLER:







1-SERMAYE YETERSİZLİĞİ



2-UZUN VADELİ KREDİVEREN MÜESSESELERİN YETERSİZLİĞİ



3-ALT YAPI NOKSANLIĞI



4-BÜROKRASİ ve MEVZUAT



5-İŞ VERİMİ DÜŞÜKLÜĞÜ.



6-HAMMADDE SIKINTISI







ORDU SANAYİLEŞMEYE NEREDEN BAŞLAYACAKTIR:







Çağımızın gelişmiş ülkeleri, önce hafif sanayi, diğer adı ile tüketim mallar sanayilerini kurarak kalkınmaya yönelmişlerdir. Bu tür sanayiler, az sermayeye ihtiyaç gösterdiği gibi, hammaddesini bölgeden ve yurt içinde tedarik ettiği ve ileri bir teknolojiyi gerektirmediği için ordu’nun ekonomik şartlarına uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda için, az gelişmiş bölge ekonomilerine uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda ve giyim sanayileri gibi hafif endüstri mallarına olan talebi yeterli seviyeye çıkarır.



Bölgemiz sanayine hammadde teşkil edecek sektörden var olan hammadde kaynaklarından başlanmalıdır.







SERMAYE YETERSİZLİĞİ NASIL AŞILIR:











Burada güven eksikliği var.Geçmiş dönemde halkın küçük yatımları , halka dönmedi.Küçük iştirakçiler hala küskün.!GÜVENSİZLİĞİN BAŞLADIĞI YERDE DOSLUKLAR YOK OLUR! Ordu halkının bankalarda çok korkunç birikimi var. Güven ve onlara yönetime katılma hakları verilirse SERMAYE SORUNU ÇÖZÜLÜR.







Enerji açığı tüm dünya ekonomisinin sorunudur.



1-Nehirlerimiz üzerine hidro elektrik santralleri kurulmalı.



2-AB ülkelerinde çevreye zarar vermediği için üretim aşaması hızla yayılan rüzgâr santralarının yapımının engellenmesi çok düşündürücüdür.



Avrupa elektrik enerjisinin yaklaşık % 3 ünü rüzgâr gücü ile karşılıyor. AB’ nin hedefi 2030 ‘da bu oranı % 22’ ye çıkarmak.



RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTİRİK ÜRETEN FİRMALARA ÖZEL VE UZUN VADE KOLAYLIKLAR MUTLAKA SAĞLANMALI!







YABANCI YATIRIMCI ORDU’YA gelmeli.







Yabancı sermayeyi ordu’ya getirmek için vergi kanunlarında değişlik ve yabancı yatırımcıya farklı kolaylıklar ve muafiyetler getirilmesi lazım. Nehirler üzerine hidro elektrik santralleri kurmamız lazım. Teknik ve sermaye yabancı yatırımcı da hammadde yer ve iş gücü bizde. Elimizi taşın altına sokmalıyız! Henüz geç kalmadık.







TEŞVİK YASASI ORDU EKONOMİSİNE NE KAZANDIRDI?







Özel teşviklerle Ordu’da kişi başına geçen yıllar milli geliri 1400 Dolar olarak yakalayabildik. Ordu için teşvik yasası yeniden gözden Geçirilmeli. Bu bölgenin hammaddesini, ürününü mamul madde haline getirip ekonomiye kazandıran yatırımcıya özel teşvik yasası getirilmeli. Vergi muafiyeti en az 10 yıl olmalı.







TURİZİMDE ORDU’ nun ŞANSI:







Turizm sektörü diğer sektörlere olan uyarıcı etkisi ile, diğer sektörleri ateşleyen viakra, doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye olan önemli katkısının yanında, turizm yatırımları normal koşullarda geri dönüşümü uzun yıllar alan, sermaye hasıla oranı yüksek DUDAKTAN ÇIKAN söze son derece duyarlı ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Girişimciler için riskli bir yatırımdır. Önemli ölçüde devlet desteğine ihtiyacı vardır.



Turizm bakanlığı tarafından yapılan tespitlerde Türkiye sahillerinde en güzel ve çekici sahil kenti olarak ORDU birinci, Ünye sahil olarak birinci. Ordu Karadeniz Sahil Yoluna direnerek deniz kıyılarını bozdurmayan TEK İL dillerde efsane oldu.



Ordu turizmi dendiğinde aklımıza: A-Yeşilin her çeşit tonu. B-Deniz, C- Kum. D-Doğa.







Bu doğal turizm arzı hala Allahın bir lütfü olarak kaderine terk edilmiş durumda. Turist gelsin… Gelsin fakat nereye nasıl gelsin? Hala alt yapı, konaklama, kalifiye eleman ve Turizm için çekim merkezleri oluşturamadık. Son zamanlarda Ordu İl Kültür Turizm Müdürlüğünün gayret ve çalışmaları Turizm sektörüne yatırım yapanlara ışık tutmaktadır. Ordu Kıyı sahilleri halka kapalı. Halk deniz sahiline inemiyorsa turizm tesislerinde doluluk oranını yakalayamazsınız. Unutmayın ki İç turizm gelişmeden, dışardan yeni yatırımcı gelmez. TURİZM: Gelişme, bir kültür panoraması, bir hoşgörü oluşumudur. (kendimizi bu oluşumun neresine koyuyoruz?) TURİZM! TURİZM! DİYORUZ. SORUYORUM: HANİ BİR TANE SUNİ TURİZM ARZI?





A-Yaylalara bir adet çekim merkezi mi yaptık turist için?



B- Deniz kenarına mı?



C-Kent yakınlarına mı?



Nerede SU PARKLARI? Turizm tesislerinde animasyonlar?



Turiste Robinson Kruzo hayatı mı yaşatacaksınız?Turist kendisiyle barışık ve kendi kültür ve alışkanlıklarını gittiği yerde olanaklar imkanında yaşamak ister.Sevgisini paylaşmak ister(Sosyal yaşamı ) bu hususta bölge olarak hoşgörü alışkanlığınız nereye kadar?Bölgemizde 50 turist kafilesinin kalabileceği Yayla kültürü ve Yayla evleri var mı? Son zamanlarda turistik otellerimiz parmak ısırtırcasına har kulede yatırımlar tek sorun doluluk oranı



—Yürürken elektrikler yanacak. Elini uzattığın zaman havlu duvarda, dokunduğunda sıcak-soğuk su emrin de. Düğmeye basıyorsun Dünyaya açılan pencere İnternet emrinde. Yok diye bir şeyin olmadığı ortamdan turist getirmişsiniz. Bu olanaklardan turisti mahrum ederseniz turizm gelirlerinizden alacağınız paydan yakınmaya hakkınız var mı?



Deniz kumsallarında, alt yapı tesisleri yok! Eksik!



Yayla turizmi, sansa doğanın insafına bırakılmış!



Deniz-Doğa-Yayla ve Turizm çekim tesislerinde üç yüz-beş yüz turiste hizmet vereceğiniz her türlü donanıma sahip hizmet arzınız var ise turizm pastasından pay almanız mümkündür.Ordu’dan ayrılan turistlerin dedikleri tek cümle:SİZLER BU GÜZELLİKLERE LAYIK DEĞİLSİNİZ!Kalkınma-gelişme beyinde başlar kafa yapısında hoşgörüde bir gelişme olmadan turizmde gelişme sağlanamaz!



Devlet planlama Teşkilatının tespit ettiği bir raporda: Ordu da birlikte iş yapma alışkanlığı gelişmediği gibi, ferdi hareketler ön plana çıkıyor. Tespiti düşündürücüdür.



Buradan yurt içi ve yurt dışındaki gurbetçi Ordu’lulara çağrıda bulunuyorum. Dünyanın en güzel ülkesi Türkiye, Türkiye’nin en güzel yeri ORDU Memleketinize sahip çıkın ?









ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI







(Bir iktisatcı gözüyle)







Ordu Türkiye haritasının doksanın da yer almış, en avantajlı özelliği önemli geçit yolları üzerinde bulunmasıdır, kara ve deniz ulaşımından imkânları bu güne kadar ekonomisine kazandıramamıştır.



Ordu”nun deniz kıyıları uzun olmakla birlikte bunlardan tarım ve sanayi yönünden istifade imkânları sınırlı kalmıştır.



Deniz ürünleri yönünden Karadeniz büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte teşkilatsızlık, kredi yokluğu, bilgisizlik gibi nedenlerle bu kesimden yeterince yararlanamıyoruz. Bölgemizde kapalı ekonomi düzeyinde tarımsal üretim kabuğunu kırıp mikro ekonomiden makro üretim seviyesine dönüşebilir mi? Bölgemizde emek yoğun olarak yapılan tarımsal üretimin makine gücü ile rekabet sansı olabilir mi? Son zamanlarda organik tarım gıda sektöründe Pazar payını hızla artırıyor olması kapalı ekonomiden makro ekonomik üretime geçebilir miyiz?



Yüze yakın balık çeşidinden 6–7 balık çeşidi türüne düştük. İç sularımızda, su ürünleri üretimi için, geniş bir potansiyel olduğu yapılan çalışmalardan ortaya çıkmıştır,



Arazinin engebeli oluşu, tarım bakımından verimsiz arazinin çoğalmasına sebep olmaktadır,



Ordu’da çiftçi traktörle tarlaya giremiyor. Traktörle tarım yapma imkânı % 5,7 dir. Gerçek usulde bir adet bile vergi mükellefi yoktur. Tarım dolaysıyla köyle şehri ayıran derin farklar sanayileşme ilerledikçe azalmakta, ekonomiyi ikiye ayıran düalite yok olmaktadır. Ordu iktisaden geliştikçe ve sanayileştikçe, buna bağlı olarak, tarım kesimi de değişmektedir. ORDU BUNU BAŞARAMADI!



İktisadi gelişme sonunda tarımda çalışan nüfus oranı düşmekle beraber, en ileri şehirlerde bile bu kesimin nüfus sayısı büyük rakamlara ulaşmaktadır, Ordu’da tarımdaki gizli işsizlik



Ve tarım ürünlerindeki fiyat istikrarsızlığı, mevcut ekilebilir tarım arazilerinin ekonomik olmaması nedeni ile her geçen gün atıl kalmaktadır. Sanayi kesimindeki işsizlik, genç nüfusun göç hızını artırdı. Karadeniz bölgesi başta Ordu olmak üzere dışarı ya göç verme oranında TÜRKİYE birinciliğine yükseldi.



Ordu tarım sektörünün Türkiye ekonomisi bakımından önemini gösteren ikinci kriter milli gelir içindeki oranıdır. Tarımsal gelir, Ordu’nun fındık ihracatı iki milyar dolar ile tarım ürünleri ihracat kaleminin ilk sırasına oturur.





Türkiye’nin ihracat yapan ilk 500 firması arasına giren 6 firmanın 5 adedi fındık ihracatındandır. Bu gerçek ortada iken maalesef son bir iki yılda fındık üzerinde oynanan oyunlar, fındık üreticisini çok zor bir durumda yakalamıştır,



ORDU tarım sektöründe verimi artırmak için daha fazla sermaye kullanan teknolojileri seçmek zorundadır, Modern tarım usullerini geliştirmek ve ENTANSİF tarım metodunun uygulanması sanayileşme ile beraber yürürse bir sonuca ulaşılır. Sanayileşme emeğin hammadde ile kaynaşmasını mümkün kılarak milli serveti artırır. Ordu’da arazi şartları maalesef ENTANSİF tarımına el vermiyor. FINDIK ÜRÜNÜNE ALTARNATİF Mİ?



Fındık Karadeniz bölgesine “Allahın, doğanın”bir lütfü dur. Ordu”da fındık mahsulünün yegâne ve tek alternatifi yine fındıktır. Fındık ürününün yerine alternatif ürün öneren Karadeniz bölgesine ihanet eder. Buna” arazi yapısı ve doğa”izin vermez. Alternatif ürün emek yoğun mu olacak? Tarlaya traktör girmiyorsa tarım sektörünün kendini amorti etme sansı bile yoktur. Son zamanlarda kivi Ordu tarımına uyum sağlamıştır. Soğuk hava deposu ve Pazar sorunu çözülmediğinden teknik bilgi ve donanım eksikliği yüzünden üreticiler çözüm arayışındalar.



Bu sektör ile , meyve suyu firmaları bir araya gelerek, fason üretim mi, meyve suyu fabrikalarına hammadde mi sağlanacak bir çözüme kavuşmalı.



ORDU SANAYİSİ;



Sanayinin temel taşları; Sermaye_müteşebbis.-Hammadde-Ulaşım-Enerji, konularına girmeden sanayi kollarını bir sıralayalım:



İMALAT SANAYİİ







1-Tüketim malları sanayi 2-Ara malı Üreten Sanayiler 3-Yatırım malı üreten sanayiler



Bu üç sanayi kollarının toplam 28 sanayi kolu olmasına rağmen bölgemiz de bu iki sektör de hammadde ve verim düşüklüğü yüzünden kapanmıştır. Ordu sanayicisi sanayiciliğe yeniden başlayacaktır







. ORDU DA SANAYİLEŞMEYİ GÜÇLEŞTİREN FAKTÖRLER:







1-SERMAYE YETERSİZLİĞİ



2-UZUN VADELİ KREDİVEREN MÜESSESELERİN YETERSİZLİĞİ



3-ALT YAPI NOKSANLIĞI



4-BÜROKRASİ ve MEVZUAT



5-İŞ VERİMİ DÜŞÜKLÜĞÜ.



6-HAMMADDE SIKINTISI







ORDU SANAYİLEŞMEYE NEREDEN BAŞLAYACAKTIR:







Çağımızın gelişmiş ülkeleri, önce hafif sanayi, diğer adı ile tüketim mallar sanayilerini kurarak kalkınmaya yönelmişlerdir. Bu tür sanayiler, az sermayeye ihtiyaç gösterdiği gibi, hammaddesini bölgeden ve yurt içinde tedarik ettiği ve ileri bir teknolojiyi gerektirmediği için ordu’nun ekonomik şartlarına uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda için, az gelişmiş bölge ekonomilerine uygundur. Nüfusun hızla artışı, gıda ve giyim sanayileri gibi hafif endüstri mallarına olan talebi yeterli seviyeye çıkarır.



Bölgemiz sanayine hammadde teşkil edecek sektörden var olan hammadde kaynaklarından başlanmalıdır.







SERMAYE YETERSİZLİĞİ NASIL AŞILIR:











Burada güven eksikliği var.Geçmiş dönemde halkın küçük yatımları , halka dönmedi.Küçük iştirakçiler hala küskün.!GÜVENSİZLİĞİN BAŞLADIĞI YERDE DOSLUKLAR YOK OLUR! Ordu halkının bankalarda çok korkunç birikimi var. Güven ve onlara yönetime katılma hakları verilirse SERMAYE SORUNU ÇÖZÜLÜR.







Enerji açığı tüm dünya ekonomisinin sorunudur.



1-Nehirlerimiz üzerine hidro elektrik santralleri kurulmalı.



2-AB ülkelerinde çevreye zarar vermediği için üretim aşaması hızla yayılan rüzgâr santralarının yapımının engellenmesi çok düşündürücüdür.



Avrupa elektrik enerjisinin yaklaşık % 3 ünü rüzgâr gücü ile karşılıyor. AB’ nin hedefi 2030 ‘da bu oranı % 22’ ye çıkarmak.



RÜZGAR GÜCÜ İLE ELEKTİRİK ÜRETEN FİRMALARA ÖZEL VE UZUN VADE KOLAYLIKLAR MUTLAKA SAĞLANMALI!







YABANCI YATIRIMCI ORDU’YA gelmeli.







Yabancı sermayeyi ordu’ya getirmek için vergi kanunlarında değişlik ve yabancı yatırımcıya farklı kolaylıklar ve muafiyetler getirilmesi lazım. Nehirler üzerine hidro elektrik santralleri kurmamız lazım. Teknik ve sermaye yabancı yatırımcı da hammadde yer ve iş gücü bizde. Elimizi taşın altına sokmalıyız! Henüz geç kalmadık.







TEŞVİK YASASI ORDU EKONOMİSİNE NE KAZANDIRDI?







Özel teşviklerle Ordu’da kişi başına geçen yıllar milli geliri 1400 Dolar olarak yakalayabildik. Ordu için teşvik yasası yeniden gözden Geçirilmeli. Bu bölgenin hammaddesini, ürününü mamul madde haline getirip ekonomiye kazandıran yatırımcıya özel teşvik yasası getirilmeli. Vergi muafiyeti en az 10 yıl olmalı.







TURİZİMDE ORDU’ nun ŞANSI:







Turizm sektörü diğer sektörlere olan uyarıcı etkisi ile, diğer sektörleri ateşleyen viakra, doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye olan önemli katkısının yanında, turizm yatırımları normal koşullarda geri dönüşümü uzun yıllar alan, sermaye hasıla oranı yüksek DUDAKTAN ÇIKAN söze son derece duyarlı ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Girişimciler için riskli bir yatırımdır. Önemli ölçüde devlet desteğine ihtiyacı vardır.



Turizm bakanlığı tarafından yapılan tespitlerde Türkiye sahillerinde en güzel ve çekici sahil kenti olarak ORDU birinci, Ünye sahil olarak birinci. Ordu Karadeniz Sahil Yoluna direnerek deniz kıyılarını bozdurmayan TEK İL dillerde efsane oldu.



Ordu turizmi dendiğinde aklımıza: A-Yeşilin her çeşit tonu. B-Deniz, C- Kum. D-Doğa.







Bu doğal turizm arzı hala Allahın bir lütfü olarak kaderine terk edilmiş durumda. Turist gelsin… Gelsin fakat nereye nasıl gelsin? Hala alt yapı, konaklama, kalifiye eleman ve Turizm için çekim merkezleri oluşturamadık. Son zamanlarda Ordu İl Kültür Turizm Müdürlüğünün gayret ve çalışmaları Turizm sektörüne yatırım yapanlara ışık tutmaktadır. Ordu Kıyı sahilleri halka kapalı. Halk deniz sahiline inemiyorsa turizm tesislerinde doluluk oranını yakalayamazsınız. Unutmayın ki İç turizm gelişmeden, dışardan yeni yatırımcı gelmez. TURİZM: Gelişme, bir kültür panoraması, bir hoşgörü oluşumudur. (kendimizi bu oluşumun neresine koyuyoruz?) TURİZM! TURİZM! DİYORUZ. SORUYORUM: HANİ BİR TANE SUNİ TURİZM ARZI?





A-Yaylalara bir adet çekim merkezi mi yaptık turist için?



B- Deniz kenarına mı?



C-Kent yakınlarına mı?



Nerede SU PARKLARI? Turizm tesislerinde animasyonlar?



Turiste Robinson Kruzo hayatı mı yaşatacaksınız?Turist kendisiyle barışık ve kendi kültür ve alışkanlıklarını gittiği yerde olanaklar imkanında yaşamak ister.Sevgisini paylaşmak ister(Sosyal yaşamı ) bu hususta bölge olarak hoşgörü alışkanlığınız nereye kadar?Bölgemizde 50 turist kafilesinin kalabileceği Yayla kültürü ve Yayla evleri var mı? Son zamanlarda turistik otellerimiz parmak ısırtırcasına har kulede yatırımlar tek sorun doluluk oranı



—Yürürken elektrikler yanacak. Elini uzattığın zaman havlu duvarda, dokunduğunda sıcak-soğuk su emrin de. Düğmeye basıyorsun Dünyaya açılan pencere İnternet emrinde. Yok diye bir şeyin olmadığı ortamdan turist getirmişsiniz. Bu olanaklardan turisti mahrum ederseniz turizm gelirlerinizden alacağınız paydan yakınmaya hakkınız var mı?



Deniz kumsallarında, alt yapı tesisleri yok! Eksik!



Yayla turizmi, sansa doğanın insafına bırakılmış!



Deniz-Doğa-Yayla ve Turizm çekim tesislerinde üç yüz-beş yüz turiste hizmet vereceğiniz her türlü donanıma sahip hizmet arzınız var ise turizm pastasından pay almanız mümkündür.Ordu’dan ayrılan turistlerin dedikleri tek cümle:SİZLER BU GÜZELLİKLERE LAYIK DEĞİLSİNİZ!Kalkınma-gelişme beyinde başlar kafa yapısında hoşgörüde bir gelişme olmadan turizmde gelişme sağlanamaz!



Devlet planlama Teşkilatının tespit ettiği bir raporda: Ordu da birlikte iş yapma alışkanlığı gelişmediği gibi, ferdi hareketler ön plana çıkıyor. Tespiti düşündürücüdür.



Buradan yurt içi ve yurt dışındaki gurbetçi Ordu’lulara çağrıda bulunuyorum. Dünyanın en güzel ülkesi Türkiye, Türkiye’nin en güzel yeri ORDU Memleketinize sahip çıkın ?

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Kitap Listem

Aktuel Yazilar

SİLKELEMEK
Enflasyon ilkel toplumlardan günümüze kadar toplumların...
benhurfelek - 18. Mai, 17:01
DİYORUM Kİ !
Özgür, yaratıcı ve atılımcı birey olmak her insanın...
benhurfelek - 18. Mai, 16:59
İslam ve Kadın Hakları
Bugün ülkemizde yaşayan müslüman Türklerin çoğunluğu,...
benhurfelek - 18. Mai, 16:58
KARADENİZ NE ZENGİNİ?
KARADENİZ NE ZENGİNİ? Dünyada bulunan 10 bin bitki...
benhurfelek - 18. Mai, 16:56

benhurfelek - 18. Mai, 16:52
ORDU EKONOMİSİ YAPISI...
ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI (Bir iktisatcı...
benhurfelek - 4. Feb, 22:39
özlü sözler
Dün mazi yarın belki seninle olduğum an en güzeli Tüm...
benhurfelek - 28. Nov, 21:16
Su
"Sudan ucuz" deyimi Artık kullanılmaz olmuş...! Neden...
benhurfelek - 28. Nov, 21:11

Suche

 

Status

Online seit 6003 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 18. Mai, 17:01

Credits


Özlü sözler
Siirlerim
Yazilarim
Profil
Abmelden
Weblog abonnieren