Dienstag, 18. Mai 2010

KARADENİZ NE ZENGİNİ?

KARADENİZ NE ZENGİNİ?

Dünyada bulunan 10 bin bitki türünün sadece 3 bini Türkiye de yetişiyor. Türkiye’nin gerçek hazinesinin doğal zenginliği olduğu, Karadeniz bölgesi doğal açıdan üzerinde yetişen bitki çeşidi bakımından dünya ölçeğinde önemli bir coğrafya olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.Bu zenginlik BİYO ÇEŞİTLİLİK KANUNU çıkmadığı için bölgemiz başta olmak üzere diğer bölgelerimizde yetişen bitki tohum ve soğansı bitkilerimiz sistemli olarak ne yazık ki. yurtdışına kaçırılıyor… Bu bitkilerden elde edilen ilaç ve ürünler dünya da marka olduğunda haberimiz oluyor, geçmiş ola! Pazarda satılan yeşil saplı beyaz taç yapraklar arasında sarı noktalı ,sümbül Fransız kozmetik sanayinde üretilen parfümlerin koku kaynağı olarak dünyada marka oldu…!

Bölgemizde KAPALI EKONOMİ düzeyinde tarımsal üretim kabuğunu kırıp mikro ve makro üretim seviyesine dönüşebilir mi? Bölgemizde emek yoğun olarak yapılan tarımsal üretimin, makine gücü ile rekabet şansı olabilir mi? Son zamanlarda Organik tarım gıda sektöründe Pazar payını hızla artırıyor olması, kapalı ekonomiden, makro üretimde sıçrama yapabilir miyiz? Önce üretim yaparken akılda tutulması gereken: Üretim de en risk taşıyan yatırım TARIM olduğunu unutmamak gerekir.

Tarım da üretim girdilerini modern iş makineleri, ilaçlama, gübreleme, sulama teknikleri, toprak tahlilleri de yaparak tarıma yatırım yapsanız ürün garantiniz yok!

İKLİM KOŞULLARI YATIRIMINIZA İZİN VERECEK Mİ?

Bölgemizde yetişen meyve çeşitleri, meyve suları, marmelât ve reçel üretimine ne kadar hammadde oluşturur? Ordu kivisi tadı ve üretim hacmi bakımından marmelât üreticilerinin dikkatini çekiyor. El değmeden otomatik makinelerde paketleme ambalaj sorunları diğer bölge de kurulu firmalara fason üretim yaptırılmasında önemli gelişme sağlanması durumunda Ordu ekonomisi için sevindirici bir gelişme sağlanabilir.

Bal üretiminde Türkiye birincisi olan Ordu, ürettiği balı pazara arzda adı duyulmazdı. Ordu Arıcılar Birliği kurulana kadar.

Arıcılar Birliği Başkanı Necati AYDIN ve yönetim kurulu üyelerini kutlamak gerekir.Bal paketleme

tesislerinde alınan mesafe fındıktan sonra ORDU BALI MARKA OLACAK…! Gerçek bal üreticisinin kazancı artacak.

İKTİSATCILAR ORDU EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRİKEN ŞAŞKIN:

Ordu kapalı ekonomisindeki gelişmeler karşısında, mikro,makro ve klasik teoriler çöktü..!

Malthus’un nüfus geometrik dizi biçiminde artar (2.4.8.16.32.64…)Oysa gıda maddeleri aritmetik dizi biçiminde artar (1.2.3.4.5.6…) zamanla kişi başına gıda miktarı azalır. Gelişen teknoloji bu tür krizin yaşanmasını engellemiş olsa da, bölgemizde arazi yapısı ileri teknoloji kullanma imkânı vermiyor.

A-Göç

B-Toprak oranındaki artış!

C-Tarım da emek ve verimlilik sıkıntısı.

Karadeniz Bölgesi diğer illere göç vermede ilk sıralara yükselişi…

Tarımla uğraşan aktif nüfusun, azalması(üretim maliyetlerinde artış)

Mevcut ekilebilir toprak,bolluğa rağmen ,büyük aile yapısı günün şartlarına göre dağılması,toprağı işleyecek genç nüfusun olmayışı ‘’TOPRAKLARI ATIK BIRAKTI…!’’ Kapalı ekonominin geçmişte Ordu ekonomisine çok büyük katkısı vardı. Zamanla bu ekonomideki gelişmeler mikro pazarlara dağılarak

Ordu/ekonomisine gelir de sağlıyordu.

HİÇBİRŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’’ Saniyede 68 M2 AKAN MELET ÇAYI, saniyede I3 M2 olarak akıyor artık. Eski özlemler, üretimler, dostluklar,

yardımlaşmalar, insani değerler, nostalji oldu.

Sevgi anlayışımız, değer yargılarımız,

dostluklar, sanal oldu, hiç kimse taşın altına elini sokmuyor. Toprak bize, biz toprağa küsmüşüz üretim toplumdan, tüketim toplumuna yöneldik! Bir kişinin gelirine 5-6 kişi bağımlı olacak..!

Yürürken yanan ışıklar, elini uzattığında sıcak, soğuk akan sular, düğmeye dokunduğunda sana hizmet veren makineler… Peki, bedelini kim ödeyecek? Genç nüfusun doğup büyüdüğü toprakları terk etmeleri,ekmeğini gelişen teknolojinin yoğun olduğu coğrafyalarda iş arama ve yerleşmeleri bölgemizdeki toprakların atıl kalmasını sağladı.Yoğun emek kullanılarak sağlanan ürün emeğin maliyetini de karşılamayınca,evler virane,tarlalar virane oldu..!Sonuç:

Karadeniz diğer illere göç vermede birinciliğe yükseliyor. Asgari ücret bir yana, çeyreğine bile razı olan gençlerimize imkân veremediğimiz müddetçe yakınmalar sızlanmalar devam eder, bu imkanlardaki gelirle 365 gün oruç tutsan yarınlar için bir yatırımı,geleceği bırakın, sokağa çıkıp eve dönemezsiniz..!

Her şeyin bir başlangıcı bir sonu vardır. Ne bir başlangıç yaptık, nede sona varmak için bir adım attık. Çözülmeyen denklem, sonu olmayan bir şey yoktur.

Yeter ki yüreğinin götürdüğü yola adımını at.

ÇÖZÜM bizde, birlikte iş yapmayı bir öğrenebilsek..!


‘’ZOR BİR SEVDADIR KARADENİZLİ OLMAK’’

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Kitap Listem

Aktuel Yazilar

SİLKELEMEK
Enflasyon ilkel toplumlardan günümüze kadar toplumların...
benhurfelek - 18. Mai, 17:01
DİYORUM Kİ !
Özgür, yaratıcı ve atılımcı birey olmak her insanın...
benhurfelek - 18. Mai, 16:59
İslam ve Kadın Hakları
Bugün ülkemizde yaşayan müslüman Türklerin çoğunluğu,...
benhurfelek - 18. Mai, 16:58
KARADENİZ NE ZENGİNİ?
KARADENİZ NE ZENGİNİ? Dünyada bulunan 10 bin bitki...
benhurfelek - 18. Mai, 16:56

benhurfelek - 18. Mai, 16:52
ORDU EKONOMİSİ YAPISI...
ORDU EKONOMİSİ YAPISI VE TEMEL SORUNLARI (Bir iktisatcı...
benhurfelek - 4. Feb, 22:39
özlü sözler
Dün mazi yarın belki seninle olduğum an en güzeli Tüm...
benhurfelek - 28. Nov, 21:16
Su
"Sudan ucuz" deyimi Artık kullanılmaz olmuş...! Neden...
benhurfelek - 28. Nov, 21:11

Suche

 

Status

Online seit 6003 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 18. Mai, 17:01

Credits


Özlü sözler
Siirlerim
Yazilarim
Profil
Abmelden
Weblog abonnieren